Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Sivusto uudistetaan joskus, kun tarvetta ja aikaa sellaiseen taas löytyy.. 

 

Voit sitä odotellessa tykätä Facebook-sivustostani, johon päivittelen luottamustoimikuulumisiani.

Taitettu indeksi ei poistu

Lisätty 05.01.2018

Aamulehti julkaisi tänään otsikon mukaisen kirjoitukseni. Huomaan saavani yhteydenottoja kirjoituksen johdosta, joissa esitetään mielipiteitä, joilla yritetään kiistää kirjoituksessa esittämäni faktat.

Näin ollen kokoan tähän lähteet, joista löytyy peruste mm. väitteelle ”Taitettu indeksi ei heikennä eläkeläisten elintasoa” ja ”Eläkeläistalouksien nettovarallisuus on yli kaksinkertaistunut 20 vuodessa ja kasvanut palkansaajia enemmän”. ...

Toivon keskustelua jatkettavan ilman, että tutkimuksia yritetään kiistää Kimmo Kiljusen kirjaan vedoten. Ne on eri piirit, joissa on pyhät kirjansa. Minulle voi kyllä jokainen tuohtunut eläkeläinen lähettää lisääkin pojittelevia sähköposteja – ette te minua pysty loukkaamaan, päinvastoin :)

Väite: ”Maan talouden kestävyys ei salli eläkepääomien syömistä”. Peruste: Eläkkeet ovat lakisääteisiä. Eläkkeitä täytyy pystyä maksamaan myös tuleville sukupolville ja ottaa huomioon pitenevät eläkeajat, jotka ovat seurausta elinaikojen pidentymisestä. Mikäli eläkepääomia lähdettäisiin syömään, vuosittain syntyvä pääoman tuotto ja kasvavat eläkemenot aiheuttaisi tarpeen syödä ensi vuonna pääomia yhä enemmän. Tämä söisi ajan mittaan kiihtyvällä tahdilla eläkepääomat, joka ajaisi Suomen todelliseen taloudelliseen ahdinkoon.

Väite: ”Taitettu indeksi ei heikennä eläkeläisten elintasoa”. Peruste: Taitettu indeksi tarkoittaa sitä, että työeläkkeiden korotuksia laskettaessa korotuksiin vaikuttaa hintojen nousu (kuluttajahintaindeksi) 80 % ja palkkojen nousu (ansiotasoindeksi) 20 %. Näin ollen eläke kyllä nousee ylikin kuluttajahintaindeksin. https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/tietopalvelulta-kysyttya/Sivut/mika-on-taitettu-indeksi.aspx

Lisäksi aiheesta on tuoreehko Eläketurvakeskuksen tutkimus ajalta kun taitettu indeksi on ollut käytössä, jossa todetaan: ” Eläkeläisten toimeentulo kehittynyt myönteisesti”

http://www.etk.fi/julkaisu/elakkeet-ja-elakelaisten-toimeentulo-1995-2015/

Väite: ”Järjestelmä toimii siten, että että työssäkäyvät kustantavat pääasiassa eläkkeellä olevien etuudet”. Peruste: "Tällä hetkellä yksityisalojen työeläkemaksuista rahastoidaan noin yksi  euro kuudesta, ja loput käytetään nykyeläkkeiden maksuun." Joten työssäkäyvät kustantavat PÄÄASIASSA eläkkeellä olevien etuudet. Lisätietoja työeläkkeiden rahoituksesta: https://www.tela.fi/tyoelakkeiden_rahoitus

Väite: ”Eläkeläistalouksien nettovarallisuus on yli kaksinkertaistunut 20 vuodessa ja kasvanut palkansaajia enemmän” Peruste:

 

Ja mitä tulee itse otsikkoon, ”Taitettu indeksi ei poistu”, niin se perustuu puhtaasti mielipiteeseen, mutta vahvaan sellaiseen: eläkemaksut, joilla siis rahoitetaan pääosin sillä hetkellä maksettavat eläkkeet, ovat tällä hetkellä 24,4 %. Verrataan esimerkiksi vuoteen 1986, silloin eläkemaksuprosentti oli nykyisestä puolet, 12,2. Mikäli nykyisiä eläkkeitä haluttaisiin nostaa ilman että täysin vastuuttomasti syötäisiin eläkepääomia, jouduttaisiin eläkemaksuja nostamaan vielä nykyisestä. SE EI KÄY,

SUKUPOLVENI TÄYTYY ENSISIJAISESTI PYSTYÄ ELÄTTÄMÄÄN OMAT LAPSEMME AIKUISIKSI SAAKKA. JO NYT SUURET ELÄKEMAKSUT VIEVÄT LIIKAA TULOISTAMME TULEVAN SUKUPOLVEN SIJAAN EDELLISELLE.