Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Maailma ei ole valmis.

Tästä blogista ja sivustolta löydät Elämän keskeltä syntyneitä näkemyksiäni.

*Kalle Kiili

Pienellä budjetilla, isoilla asioilla

Lisätty 09.02.2019

Viikon kirjoituksessa kokoan vastauksen kysymykseen, jonka kuulen nyt useita kertoja viikossa: ”Miten sulla kampanja etenee?”.

Lyhyt vastaus on, että eipä tässä ihmeempää kampanjaa ole tulossa, vähän vielä normaaliakin hanakammin vaan pyrin asioihin kantaa ottamaan.

Lue kokonaan »

Työn tuottavuuden kasvattaminen on yhteinen tavoite

Lisätty 02.02.2019

Tänään Kalle ei ennakkotiedoista poiketen luekaan lakia, vaan kertoo työn tuottavuudesta.

Syynä ohjelmistomuutokseen on ensinnä se, että tuli hiljattain tutkittua työn tuottavuus -tilastoja ja toisena se, että tuolta voimassa olevasta lainsäädännöstä löydän enää kaksi sellaista lakia, joista kirjoittamisen uskon sinua valaisevan ja hymyilyttävänkin.

Lue kokonaan »

Kalle lukee lakia, osa 11: Työeläkeindeksin muuttaminen olisi vastuutonta

Lisätty 26.01.2019

Kirjoitussarja lakiin perehtymisestä jatkuu tänään ajankohtaisella aiheella. Käsittelemme Työntekijän eläkelakia vuodelta 2006. Käsittely on nyt kapeaa ja kohdistuu pykäliin 97-99.

Niissä säädetään työeläkeindeksistä, jota taitetuksi indeksiksi yleisesti nimitetään. Nimitys ei sitä kuvaa, joten ainakin itse pyrin jatkossa korvaamaan sen lain mukaisella termillä.

Lue kokonaan »

Kalle lukee lakia, osa 10 – ehdotus: Puolustusvoimat pyörittämään miesten vastaanottokeskuksia

Lisätty 19.01.2019

Taas on kiuas pian kuuma, joten on se aika viikosta, kun yritän taas perehtyä hakemaani lainsäätäjän tehtävään lakia lukemalla.

Viime viikon kokemus oli sen verran huono, että tällä kertaa keskitys omaan ehdotukseeni, joka julkaistiin Aamulehdessä eilen (18.1.): Yksin tulevien turvapaikanhakijamiesten osalta puolustusvoimat pyörittämään vastaanottokeskustoimintaa.

Lue kokonaan »

Kalle lukee lakia, osa 9: Eräät lääninkonttorin saatavat voidaan jättää perimättä

Lisätty 12.01.2019

Kirjoitussarjassa kurkistamme tänään 50-luvulle. Tuolloin säädettyä voimassa olevaa lainsäädäntöä leimaa se, että lakia on kirjoitettu ”eräisiin tapauksiin”. Vuosikymmenen lopulta löytyy tosin myös Laki asianajajista.

Katsotaan tässä kuitenkin erästä erääseen tapaukseen tehtyä lakia nimeltään Laki eräiden vähäisten saatavien perimättä jättämisestä, joka on meille säädetty 2.6.1950.

Lue kokonaan »

Kalle lukee lakia, osa 8: ”itsensä elättämisen oikeus on silläkin, joka ei hallitse itseään ja omaisuuttaan”

Lisätty 05.01.2019

Joulurauha on kadonnutta – ainakin lasten käytöksestä päätellen – ja aika palata lakia lukemaan.

Maanantaina alkoi vuosi 2019, joten ajattelin katsoa sadan vuoden taakse, mitä lainsäätäjät jättivät jälkeensä vuonna 1919. Tuolta vuodelta on helppo valita käsiteltävä ajantasainen säädös, niitä kun on tasan yksi: Laki elinkeinon harjoittamisen oikeudesta.

Lue kokonaan »

Kalle lukee lakia, osa 7: Joulurauha

Lisätty 22.12.2018

Tänään ajattelin lukea jonkin lain vuodelta 1927. Miksi juuri tuolta vuodelta? -Koska äidinäitini, eli Lapuan mumma, on syntynyt silloin ja tänään kävimme perheen kanssa hänelle jouluterveisiä viemässä. Jälleennäkeminen herätti ajatuksen, millaisia olivatkaan mumman elämän alkupuolen joulut.

Mumman kanssa maailman muutoksesta puhuessa hän muisteli, miten isänsä joskus kertoi Ameriikassa olevan maatöissä laitteita, jotka ovat sellaisia päättömiä hevosia. Niin on maailma muuttunut, nyt mitkään laitteet eivät ole niinkään outoja, mutta se mistä ruoka tulee, ei enää tuttua kaikille olekaan.

Lue kokonaan »

Kalle lukee lakia, osa 6: Ulkoilureitin perustamiseksi on laadittava ja vahvistettava ulkoilureittisuunnitelma sekä pidettävä paikalla ulkoilureittitoimitus

Lisätty 15.12.2018

Tänään lukemamme laki on vuodelta, jolloin ensimmäinen Uuno-elokuva sai ensi-iltansa, Kekkonen suostui jatkamaan tasavallan presidenttinä poikkeuslailla ja Kiss-yhtye perustettiin. Eli 1973.

Lukemamme säädös on nimeltään Ulkoilulaki. Itse olin ollut luulossa, että olisin osannut ulkoilla ilman lakia, mutta väärässä taisin olla. Eikä tämä laki ihan unholassa ole, sitä on uudistettu viimeksi kuluvana vuonna.

Lue kokonaan »

Kalle lukee lakia, osa 5: Yleisehkösti merkittävälle sähkölaitokselle voidaan pakkolunastaa maata

Lisätty 08.12.2018

Suomen syntymäpäivät vietettiin kunnialla ja taas aika lauantaisaunan. Mutta sitä ennen uuden lain läpikäyminen (toivottavasti) iloksenne.

Nyt on lyhyestä virsi kaunis, kun viimeksi tuli kerrottua pidemmän kaavan mukaan yt-laista. 90 vuotta sitten säädettiin kahden pykälän mittainen laki, joka on yhä sellaisenaan voimassa. Kyseessähän on Laki kiinteän omaisuuden pakkolunastuksesta sähkölaitosta varten, joka kuuluu kokonaisuudessaan näin:

Lue kokonaan »

Kalle lukee lakia, osa 4: Yt-lain tulisi olla enemmän kuin irtisanomislaki

Lisätty 01.12.2018

Taas on pian sauna lämmin ja jo neljäs tämän kirjoitussarjan osa vuorossa. Viimeksi kun olimme kohtuullisen kaukana osaamisalueestani, tullaan nyt hyvin lähelle. Käsittelyssä on Laki yhteistoiminnasta yrityksissä, joka annettiin 30.3.2007.

Teille, joille ei historiani tämän lain soveltajana ole tuttu, tässä taustaksi Ylen yhteenvetoa Yt-mankelin läpi yli 60 kertaa tai tässä T&T:n artikkeli Kymmenien yt-neuvottelujen mies

Lue kokonaan »