Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Takaisinottovelvollisuus ongelma työllistämiselle?

Lisätty 26.10.2016

Nokian Suri väittää Kauppalehdessä: "Uusia työntekijöitä ei voida palkata eri tehtäviin takaisinottovelvoitteen takia".

Nokialta kenkää saaville tarjotaan kuitenkin eropakettia, jossa firma ostaa työntekijältä pois mahdolliset jälkiseuraamukset, mukaan lukien takaisinottovelvollisuuden. Tämän eropaketin valitsee suuruusluokkana 95% työnsä menettäneistä. Ne jotka eivät pakettia ota, ovat lähes poikkeuksetta jo riitauttamassa irtisanomistaan tai heillä on paremmat eläkejärjestelyt mielessä.

Oman Nokia-urani aikana en ole törmännyt yhteenkään tapaukseen, jossa takaisinottovelvollisuus olisi vaikeuttanut uusia rekrytointeja. Ja vaikka väkeä on laitettu ulos, on joitain uusiakin aina välillä otettu. 

Voidaankin kysyä mieluummin niin, että mikä yrityksessä on vikana, kun se palkkaa huippurekrytoijien kautta parhaita talentteja, mutta muuttaa nuo talentit jo muutamassa vuodessa kelvottomaksi pois potkittavien joukoksi ja haluaa rekrytoida uusia tilalle? Vai onko tarkoituskin kuluttaa tuoreita työntekijöitä maksimikapasiteetilla niin kauan kuin vain ihminen siihen taipuu ja sen jälkeen vaihtaa käyttökelvoton koneen osa uuteen?

Sen tiedän Nokiasta ja samoin muista suuryrityksistä, että kannattaa tarkasti miettiä, mistä juontuvat heidän työmarkkinapoliittiset lausuntonsa. Heidän lähtökohtansa ulostuloille on aika usein erilainen mitä annetaan ymmärtää. Ja usein unohtuu, että heidän tavoitteenaan globaalissa maailmassa ei ole yhdenkään yksittäisen valtion työllisyyden lisääminen.

Nyt Nokia ajaa nähdäkseni takaisinottovelvollisuuden poistamista vain ja ainoastaan siitä syystä, että sen jälkeen Nokian ei tarvitsisi enää ostaa pois potkittavilta heidän oikeuksiaan eropaketilla, joka on yleisimmin vuoden palkkaa vastaava summa. Tuon summan kun voisi käyttää myös osinkojen kasvattamiseen. Samalla toki ajetaan laajemminkin rahaeliitin asiaa.

Tällä ulostulolla Nokia luo taitavasti kuvaa, että laiskaa palkansaajaa ei saada erotettua pysyvästi. Sikäli kun aina joskus yrityksissä tulee vastaan tilanne, jossa työntekijä ei enää hoida tehtäviään, sitä ei kuuluisikaan hoitaa tuotannollis-taloudellinen YT:n kautta, vaan tuollaiset irtisanomiset pitäisi hoitaa henkilöön liittyvillä perusteilla, jolloin takaisinottovelvoitetta ei ole. Tu-ta-menettelyn kautta irtisanominen on vaan Suomessa niin lapsellisen helppoa, että harva yritys näkee vaivaa hoitaa asiaa oikean lainkohdan mukaan – joka sekin olisi lopulta vain tekniikkalaji.