Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Keskiluokan unohtaminen toi talousongelmat Tampereelle

Lisätty 19.11.2018

Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa 19.11.2018 pitämäni puheenvuoro liittyen kaupungin taloudenpitoon.

--

Mikäli Tampereen talous halutaan kestäväksi, totuuden myöntäminen on viisauden alku.

Totuus, jonka toivon viranhaltijoiden ja teidän kollegojen myöntävän kerrottiin hetki sitten Keskustan ryhmäpuheenvuorossa ja kirjoitin siitä myös eilisessä Aamulehdessä. Olemme muuttotappiokaupunki ikäryhmissä 0-6 ja 25-44. (Kuva Tampereen talous- ja strategiaseminaarin 4.6.2018 aineistosta)

Pelkästään vuosina 2014-2016 lähti Tampereelta muihin kuntiin 3550 25-44 vuotiasta enemmän kuin mitä muutti sisään. Samaan aikaan työttömiä muutti Tampereelle 1 387 henkeä enemmän kuin mitä muutti Tampereelta pois.

Tässä on Tampereen talouden ongelma: verotulot eivät kasva, koska emme tarjoa houkuttelevaa ja kilpailukykyistä asumista ja ympäristöä riittävän monille nuorelle työssäkäyvälle ja perheelle.

Kerrostalorakentamisessa Tampere ei tällä hetkellä valvo, että perheasuntojakin rakennettaisiin: gryndereillä on Tampereella valta rakentaa halutessaan uudet kerrostalot pääosin yksityisille vuokramarkkinoille tarkoitetuiksi pienten asuntojen yksiköiksi. Ja sitä halua heillä riittää.

Näin suuri kysyntä ja pieni tarjonta nostaa rakennettavien perheasuntojen hinnat pilviin. Ranta-Tampellasta saa neljän huoneen asunnon omatonttisena reippaalla 800 000 eurolla.

Pienissä asunnoissa hintoihin vaikuttaa asumistuki, jota maksettiin 2017 Suomessa jo yli 2 miljardia. Pienet asunnot menevät kaupaksi, koska ne saa varmasti vuokralle hyvällä sijainnilla. Koska tukijärjestelmä vinouttaa kysyntää, tarvitaan säätelyä tarjonnan puolelle.

Enkä missään nimessä ole millään tavalla vuokra-asumista vastaan tai pidä sitä huonompana vaihtoehtona. Haluan ainoastaan edistää, että myös omistusasuntoa etsivälle perheelle on Tampereella kilpailukykyistä tarjontaa!

Omakotiasujia kohdellaan Tampereella hiljaisina maksajina ja testataan, miten kestävä se kuuluisa kamelin selkä on. Vuokratonttiemme hinnoittelu on kaukana kilpailukykyisestä. Hulevesimaksut, kiinteistöveron korotus, joukkoliikenteen heikkeneminen ratikan vaikutusalueen ulkopuolelta jne.

Kehotan vakavasti harkitsemaan, mitä tapahtuisi jos esimerkiksi vuokratontteja tarjottaisiin ostettaviksi ja uusiin kerrostaloasuntoihin pakotettaisiin rakentamaan tietty osuus perheasuntoja.

Nostetaan keskiluokan tarpeet esiin ja vastataan niihin, niin taloutemme tervehtyy.

Niin meillä on myös jatkossa varaa pitää huolta heistä, jotka eivät siihen itse pysty.

Kalle ja Mikko valtuustosalin takapulpetissaKalle ja Mikko valtuustosalin takapulpetissa