Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kalle lukee lakia, osa 9: Eräät lääninkonttorin saatavat voidaan jättää perimättä

Lisätty 12.01.2019

Kirjoitussarjassa kurkistamme tänään 50-luvulle. Tuolloin säädettyä voimassa olevaa lainsäädäntöä leimaa se, että lakia on kirjoitettu ”eräisiin tapauksiin”. Vuosikymmenen lopulta löytyy tosin myös Laki asianajajista.

Katsotaan tässä kuitenkin erästä erääseen tapaukseen tehtyä lakia nimeltään Laki eräiden vähäisten saatavien perimättä jättämisestä, joka on meille säädetty 2.6.1950.

Samana vuonna muuten lielahtelaisista tuli kaupunkilaisia, kun Lielahden alue siirrettiin Ylöjärven kunnasta Tampereen kaupunkiin, DDR:ssä perustettiin Stasi ja Länsi-Saksa päätti erottaa kaikki kommunistiviranomaiset.

Paasikivikin valittiin samana vuotena uudelleen tasavallan presidentiksi, kypsässä 79 vuoden iässä.

Mutta itse lakiin, niin se alkaa suoraan 1§:stä, joka menee näin:

--

Jos valtiolle tuleva erinäinen maksu tai muu kuin veronkantolain mukaan kannettava vero on vähäinen, ei sitä maksuunpanna, eikä jos maksuunpano jo on toimitettu, myöskään peritä. (11.8.1978/626)

Erinäisellä maksulla tarkoitetaan tässä laissa valtion varoista etukäteen suoritettujen maanmittauspalkkioiden, maan- ja metsänparannuslainojen sekä muiden niihin verrattavien valtion saatavien perimistä varten lääninkonttorissa tai lääninhallituksen veronkantotoimistossa maksuunpantavia maksuja.

Erinäisten valtion myöntämien lainojen sekä etukäteen suorittamien korvausten maksamatta olevan pääoman kerta kaikkiaan perimisestä on voimassa, mitä siitä on erikseen säädetty, kuitenkin siten, että jos kerta kaikkiaan suoritettava laina tai korvaus korkoineen on vähäinen, on 1 momentin säännöksiä sovellettava.

--

Tästä ei nyt insinööri ihan selkeästi löydä suoraa yhtymäkohtaa nyky-yhteiskuntaamme.

Erinäisen maksun määritelmässä kerrotaan, että kyseessä on lääninkonttorissa tai lääninhallituksen veronkantotoimistossa maksuunpantavia maksuja.

Lääninhallitukset lakkautettiin 2010 alussa ja samalla meni myös kyseisten maaherranvirastojen lääninkonttori -osastot. Tästä syystä en katso tarpeelliseksi jatkaa tämän ajantasaisen lain parissa yhtään pidemmälle, vaan menen mieluummin saunaan.

 

Viikko viikolta ihmetykseni kasvaa: Miten ihmeessä viime vuosikymmeninä töissä olleet lainsäätäjät ovat kehdanneet tällaista lainsäädäntöä pitää voimassa? Ei ole tainnut tolppatalossa itseohjautuva organisaatio oikein ohjautua leipätyöhönsä. Aikaa kyllä käytetään ottamalla kantaa esimerkiksi työmarkkinajärjestöjen keskinäisiin sopimuksiin, jotka eivät kansanedustajien päätäntävaltaan millään tavoin kuulu.

Palataan jälleen viikon kuluttua lauantaina asiaan, ennen saunaa!

*Kalle

Kalle eduskuntaan!Kalle eduskuntaan!