Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kalle lukee lakia, osa 7: Joulurauha

Lisätty 22.12.2018

Tänään ajattelin lukea jonkin lain vuodelta 1927. Miksi juuri tuolta vuodelta? -Koska äidinäitini, eli Lapuan mumma, on syntynyt silloin ja tänään kävimme perheen kanssa hänelle jouluterveisiä viemässä. Jälleennäkeminen herätti ajatuksen, millaisia olivatkaan mumman elämän alkupuolen joulut.

Mumman kanssa maailman muutoksesta puhuessa hän muisteli, miten isänsä joskus kertoi Ameriikassa olevan maatöissä laitteita, jotka ovat sellaisia päättömiä hevosia. Niin on maailma muuttunut, nyt mitkään laitteet eivät ole niinkään outoja, mutta se mistä ruoka tulee, ei enää tuttua kaikille olekaan.

Vuodelta 1927 ei kuitenkaan löydy kuin yksi säädös, Aluskiinnityslaki, joka ei nyt jaksa kiinnostaa. Näin ollen aiemmasta ja tulevasta poiketen emme tänään lue ajantasaista lainsäädäntöä. Tutustumme sen sijaan määräykseen, joka löytyy muinaisesta pohjoismaisesta lainsäädännöstä: Joulurauhaan.

Joulurauha on ollut ihan aito lakiin perustuva määräys ja kestänyt 20 päivää. Kuka joulurauhan aikana rikkomukseen syyllistyi, sai ankaramman tuomion kuin muulloin.

Selitys käytännölle oli luonnollinen: vapaa-aika oli potentiaalista pahanteon aikaa ja rangaistusasteikkoa kiristämällä saatiin väki pysymään paremmin nuhteessa pitkien vapaiden aikaan.

Suomen Turussa on julistettu joulurauha jo 1300-luvulta lähtien. Rauha on jäänyt kuuluttamatta muutamiin otteisiin, ainakin isonvihan sekavina vuosina 1712-1721, miliisien lakon vuoksi 1917 ja talvisodan aikaan 1939.

Valtakunnalliseksi joulurauhan julistus Turusta levisi kuitenkin vasta 1935, kun insinöörit olivat keksineet radiotekniikan ja yleisradio ottanut sen käyttöön. Säännöllisesti perinteikäs tapahtuma Brinkkalan talon parvekkeelta on televisioitu vasta toisesta omasta joulustani lähtien, eli vuodesta 1983.

 

Tässä lienee oleellinen sanottu joulurauhasta, joka muuten koskee myös kirjoitteluani. Näin ollen seuraavan kerran luen lakia taas kahden viikon kuluttua, ennen saunaa.

Alla muistutuksena julistusteksti, jonka kaava on peräisin vuodelta 1903. Julistuksen alta löytyy tuore kuvamuisto Lapualta.

 

Hyvää ja rauhallista joulunaikaa & -taikaa itse kullekin!

*Kalle

--

Huomenna, jos Jumala suo,

on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla;

ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla

kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään

sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään,

sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin

laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee,

on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen

rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta

ja rikkomuksesta erikseen säätävät. Lopuksi toivotetaan kaupungin

kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.

--

Hyvää joulua! (Ja Kalle eduskuntaan 2019!)Hyvää joulua! (Ja Kalle eduskuntaan 2019!)