Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kalle lukee lakia, osa 6: Ulkoilureitin perustamiseksi on laadittava ja vahvistettava ulkoilureittisuunnitelma sekä pidettävä paikalla ulkoilureittitoimitus

Lisätty 15.12.2018

Tänään lukemamme laki on vuodelta, jolloin ensimmäinen Uuno-elokuva sai ensi-iltansa, Kekkonen suostui jatkamaan tasavallan presidenttinä poikkeuslailla ja Kiss-yhtye perustettiin. Eli 1973.

Lukemamme säädös on nimeltään Ulkoilulaki. Itse olin ollut luulossa, että olisin osannut ulkoilla ilman lakia, mutta väärässä taisin olla. Eikä tämä laki ihan unholassa ole, sitä on uudistettu viimeksi kuluvana vuonna.

Poikkeuksena moniin muihin lakiin, alussa ei määritellä lain tarkoitusta. Näin luodaan lukijalle jännitystä. Rumpujen päristessä aloitetaan näin suoraan 1 luvusta ”Ulkoilureitit”, jonka 1. pykälän keskeinen sisältö on

--

Jos yleisen ulkoilutoiminnan kannalta on tärkeätä saada johdetuksi ulkoilijain kulkeminen kiinteistön kautta eikä siitä aiheudu huomattavaa haittaa kiinteistölle, on tästä luovutettava alue ulkoilureittinä käytettäväksi.

--

Tämä on sinällään yleisen oikeustajun mukaista, joten ei tästä sen enempää.

 

2§:n alku vaikuttaa sitten suoraan sketsistä Byrokraatin päiväuni:

--

Ulkoilureitin perustamiseksi on laadittava ja vahvistettava ulkoilureittisuunnitelma sekä pidettävä paikalla ulkoilureittitoimitus.”

--

Seuraavat kaksi pykälää käsittelee sitten sitä, miten suunnitelma laaditaan ja lopulta hyväksytään ely-keskuksessa. Olemmekohan nyt niiden asioiden äärellä, joiden tarpeellisuutta voitaisiin kyseenalaistaa? Onko tosiaan niin, että kunta tarvitsee byrokraattiset ohjeet ja lainsäädännön, tai muuten sieltä loppuu ulkoilureitit? 

Huomaan, että tästä eteenpäin lukemiseeni vaikuttaa vahva asenteellisuus, tarvitaanko tosiaan yhteensä 33 pykälää säätämään kansalaisen ulkoilua? Vaikkakin pykälät 16-17 käsittelevät valtion retkeilyalueita ja pykälät 18-27 leirintäalueita.

 

Otetaan tässä vielä esimerkiksi 19§, joka määrittelee leirintäalueen rakentamista ja hoitoa:

--

Leirintäalue on sijoitettava ja rakennettava ja sitä on hoidettava niin, ettei sen käyttö:

1) aiheuta haittaa tai vaaraa terveydelle;

2) vahingoita luontoa;

3) aiheuta ympäristön pilaantumista tai roskaantumista;

4) vähennä merkittävästi ympäristön viihtyisyyttä;

5) vaaranna liikenneturvallisuutta; eikä

6) loukkaa muulla näihin rinnastettavalla tavalla yleistä etua.

Leirintäalue on sijoitettava siten, ettei se vaikeuta rakennuslaissa tarkoitettujen kaavojen toteuttamista.

Leirintäalueella on lisäksi noudatettava, mitä palo- ja henkilöturvallisuudesta sekä terveydellisten haittojen ehkäisemisestä erikseen säädetään ja määrätään.

Ympäristöministeriö antaa tarvittaessa tarkemmat määräykset leirintäalueen ja tilapäisen leirintäalueen vähimmäisvaatimuksista.

--

Mikä noista asioista jäisi toteuttamatta, vaikka niitä ei olisi erikseen omassa laissaan mainittu? Saisiko leirintäalue vaarantaa liikenneturvallisuutta ilman tätä lakia – tuskin. Saako leirintäalueen käyttö aiheuttaa vaaraa terveydelle ilman tätä lakia, ei varmasti.

 

Noniin, päätän tämän lauantain pakinoinnin toteamukseen, että vuoden 1973 jälkeen on maailma muuttunut, mutta vieläkin Kiss keikkailee, Uuno-elokuvia katsotaan ja Kekkonen elää. Näiden ajatusten kanssa menen nyt – tiedätte kyllä minne. Ensi lauantaina taas uusi säädös tarkastelussa, ennen saunaa.

 

Parahin terveisin,

*Kalle

Kalle eduskuntaan 2019!Kalle eduskuntaan 2019!